The Famous Italian Chilaquiles

The name chilaquiles comes from the Aztec word chīlāquilitl, which means “herbs or vegetables in chile sauce”. Today you will find many versions of chilaquiles in Mexico, the most common a breakfast dish with totopos (tortilla chips) and chile sauce. Eggs are not uncommon, both scrambled and fried, sometimes topped with cheese and crema (Mexico´s answer to sour cream). Beans are also a chilaquiles staple.

Today´s recipe can remind one of a Mexican lasagna, a layered dish with corn torillas, chile-based sauce, sour cream, meat and cheese. I don´t consider this dish anything close to authentic Mexican, and the choice of spices, the tortillas and the chiles, don´t qualify it as Italian. The dish is too homey to be called fusion, but who cares. What it is is pretty damned good.

Chilaquiles

2 ss solsikkeolje

1 liten løk, hakket

2 hvitløkfedd, finhakket

500 g kjøttdeig

2 ts chilipulver

1 ts spiskummen

1 ts paprikapulver

½ ts kvernet sort pepper

salt

2 bokser hermetiske tomater

1 beger seterrømme (ekstra godt hvis du tilsetter 1 ss presset lime-saft)

revet ost (cheddar er en favoritt; men du kan godt bruke f eks Norvegia eller Jarlsberg)

maischips (tortillachips)

  1. Varm olje i en stor stekepanne.
  2. Stek løken på middels varme til myk. Tilsett hvitløk og stek vider i et minutt.
  3. Skru opp varmen, og ha i kjøttdeigen.
  4. Tilsett chilipulver, spiskummen, paprikapulver og kvernet pepper. Smak til med salt, og stek til kjøttet er gjennomstekt.
  5. Ha i tomater, kok opp, reduser varmen og småkok til mesteparten av væsken har fordampet. Sjekk for salt.

Og så videre:

Forvarm ovnen på 200 grader

  1. Smør en ildfastform med solsikkeolje.
  2. Ha et tynt lag med kjøttblandingen (ca. en tredjedel) i bunnen av formen.
  3. Ha en tredjedel av rømmen over kjøttblandingen, og så et tynt lag ost.
  4. Ha et lag med maischips oppå osten.
  5. Gjenta prosessen med kjøttblandingen, rømme, ost og et nytt lag med maischips.
  6. Topp maischipsene med resten av kjøttblandingen, resten av rømmen, og et godt lag ost oppå.
  7. Bak formen i ovnen til osten er smeltet og begynner å boble (ca. 20 minutter).
  8. Ta formen ut av ovnen og la den stå i 10 minutter før den skjæres opp.

Server gjerne med meksikanske bønner og salat til.

 

 

2 thoughts on “The Famous Italian Chilaquiles”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *