The name chilaquiles comes from the Aztec word chīlāquilitl, which means “herbs or vegetables in chile sauce”. Today you will find many versions of chilaquiles in Mexico, the most common a breakfast dish with totopos (tortilla chips) and chile sauce. Eggs are not uncommon, both scrambled and fried, sometimes topped with cheese and crema (Mexico´s answer to sour cream). Beans are also a chilaquiles staple.
Today´s recipe can remind one of a Mexican lasagna, a layered dish with corn torillas, chile-based sauce, sour cream, meat and cheese. I don´t consider this dish anything close to authentic Mexican, and the choice of spices, the tortillas and the chiles, don´t qualify it as Italian. The dish is too homey to be called fusion, but who cares. What it is is pretty damned good.
Chilaquiles
2 ss solsikkeolje
1 liten løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket
500 g kjøttdeig
2 ts chilipulver
1 ts spiskummen
1 ts paprikapulver
½ ts kvernet sort pepper
salt
2 bokser hermetiske tomater
1 beger seterrømme (ekstra godt hvis du tilsetter 1 ss presset lime-saft)
revet ost (cheddar er en favoritt; men du kan godt bruke f eks Norvegia eller Jarlsberg)
maischips (tortillachips)
- Varm olje i en stor stekepanne.
- Stek løken på middels varme til myk. Tilsett hvitløk og stek vider i et minutt.
- Skru opp varmen, og ha i kjøttdeigen.
- Tilsett chilipulver, spiskummen, paprikapulver og kvernet pepper. Smak til med salt, og stek til kjøttet er gjennomstekt.
- Ha i tomater, kok opp, reduser varmen og småkok til mesteparten av væsken har fordampet. Sjekk for salt.
Og så videre:
Forvarm ovnen på 200 grader
- Smør en ildfastform med solsikkeolje.
- Ha et tynt lag med kjøttblandingen (ca. en tredjedel) i bunnen av formen.
- Ha en tredjedel av rømmen over kjøttblandingen, og så et tynt lag ost.
- Ha et lag med maischips oppå osten.
- Gjenta prosessen med kjøttblandingen, rømme, ost og et nytt lag med maischips.
- Topp maischipsene med resten av kjøttblandingen, resten av rømmen, og et godt lag ost oppå.
- Bak formen i ovnen til osten er smeltet og begynner å boble (ca. 20 minutter).
- Ta formen ut av ovnen og la den stå i 10 minutter før den skjæres opp.
Server gjerne med meksikanske bønner og salat til.
den ser god ut! lasagna og mex fusion must be good!
I love it. It´s definitely worth a try.