200g Farmhouse- eller Pepper Bacon, sprøstekt
ca 100 g panko
400g cheddar, helst en litt skarp hvit cheddar hvis mulig
200 g gruyére-ost
150 g parmesan
6 ss usaltet smør
8 flate ss hvetemel
1,3 liter h-melk, varm men ikke kokt
2 ts kosher salt (alt. 1,5 ts bordsalt)
1/2 ts kvernet sort pepper
1/4 ts revet muskatnøtt
1/4 ts malt kajennepepper (jeg liker å erstatte kajenne med litt hot sauce)
500 g makaroni (IKKE snarkokt-varianten; REMA har en bra én)
Forvarm ovnen på 180° C
1. Riv alle tre oster, bland dem sammen i en bolle, og ha dem i kjøleskapet. IKKE bruk ferdigrevet oster. Denne retten fortjener litt hardt arbeid.
2. Smelt forsiktig smøret i en gryte. Pass på varmen slik at smøret ikke blir brunt.
3. Rør melet i smøret på middels varme. Røres konstant i ca. 1 minutt.
4. Tilsett den varme melken, litt etter litt, og rør godt sammen. Kok opp, reduser varmen, og la blandingen småkoke til blandingen er tykk nok at den dekker baksiden av en skje med et tynt lag.
6. Ta gryten vekk fra kokeplaten. Rør i kun 3/4 av osten (et par håndfull om gangen), og så salt, pepper, muskatnøtt og kajennepepper.
7. Kok opp pastaen i saltet vann. Kok et par minutter mindre enn det som står på pakken (dvs litt mindre enn al dente). Sjekk ved å smake på pastaen. Den skal være myk på utsiden med en litt “små-hard” kjerne.
8. Sil av vannet og rør pastaen og baconet inn i ostesausen.
9. Hell makaroni-blandingen over i en smurt (litt solsikkeolje eller smør er OK å bruke) ildfastform.
10. Spre resten av osten over toppen av makaroniblandingen, og topp av det hele med panko.
11. Ha formen inn i ovnen til toppingen er gyllen. Pass på at den ikke brenner! Sausen skal være boblende rundt kanten. Hvis ikke, men toppingen er fin i farge, dekk over formen med aluminiumsfolie og fortsett å bake til mac’n cheese’n er klar.