“Kanel-i-svingene” On Steroids

Foto: Mari & Annika

First: No, I don´t add steroids to my food. Any well-toned musculature I might have is there with absolutely no help from illegal substances. I would of course never recommend someone adding performance enhancers of any kind to their food, but it is a fact that some foods really need a jolt of something.

One example of this is the dearly-loved Norwegian counterpart of the cinnamon roll (called kanel i svingene) and its first cousins the kanelsnurrer, kanelboller and kanelknuter.  All of these sweets are good and have long track records from bakeries all over the country.

Having grown up with the simply stunning American cinnamon rolls from the 50s and 60s (and to a lesser degree: beyond), it´s hard to imagine any cinnamon-tinged rolls matching the luscious intensity of homemade cinnamon rolls.

The American version is without a doubt worse for your health; it has both more butter and sugar than its Norwegian counterparts, and in addition icing on top. I have always felt that a kanel i svingene is the start of a great treat, but unfinished. It is a bit too dry, even fresh from the oven, and if you are first going to enjoy a sweet like this, why not go all the way?

Here is my recipe for classic cinnamon rolls. It will likely become the favorite for the select group of Norwegians giving this recipe a try.

Kanelsnurrer

Cinnamon Rolls

1 l hvetemel

1 pakke tørrgjær

2 1/2 dl melk

4 ss sukker

4 ss usaltet smør, romtemperert

1 ts salt

2 egg

  1. Bland sammen 5 dl mel og gjær i en bolle.
  2. Ha melk, sukker, smør og salt i en gryte.
  3. Varm opp smørblandingen til smøret smelter. La den kjøle ned til den er lunken.
  4. Bland smørblandingen sammen med melet i bollen.
  5. Tilsett egg og bland godt.
  6. Miks godt med elektrisk mikser i 3-4 minutter.
  7. Rør inn resten av melet, ca. 4-5 dl, med en tresleiv (deigen skal være nokså seig).
  8. Kna deigen på en arbeidsbenk til den er jevn (8-10 minutter). Form deigen til en ball.
  9. Ha ballen i en smurt bolle. Dekk over med et håndkle.
  10. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  11. Slå ned deigen og la den hvile i 10 minutter.

Og så:

6 ss romtemperert smør

300g sukker

1,5 ss malt kanel

  1. Del deigen i to og kjevle ut til to rektangler (1 cm tykk).
  2. Pensle på smør og dryss over kanel og sukker.
  3. Rull opp deigen (fra den lange siden).
  4. Skjær hver deigrull i ca 10 “svinger”.
  5. Legg svingene i 2-3 smurte springformer. Dekk over med håndkle og la dem heve igjen til dobbelt størrelse.
  6. Forvarm ovnen til 180° C.
  7. Stek svingene i ovnen i 15-20 minutter, til de er gylne.

La svingene kjøle ned.

Glasur:

2 1/2 dl melis

frøene fra 1/2 vaniljestang (kan sløyfes)

nok melk til at du få en halvtynn saus (tilsett bittlelitt melk om gangen; du trenger ikke så veldig mye)

  1. Brekk svingene fra hverandre og legg dem på et fat.
  2. Hell glasuren over de enda litt varme svingene og server dem varme eller lunkne med te eller kaffe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *