Foto: Mari & Annika
I dag handler det om ostekake, sannsynligvis Norges beste. Det går litt tid fra start-til-spis, men det er definitiv verdt det.
Min ostekake består av en kjeks-bunn, ostelaget, et tynt lag kanel-dryss og så topplaget med rømme, sukker og vanilje. Av og til får man en sprikk i toppen av en ostekake enten mens den bakes eller etter at den er ferdig. Det er viktig å ikke åpne ovnsdøren før kaken skal ut av ovnen. I tillegg er det lurt at kaken kjøles ned i ovnen (selvfølgelig skrudd av, med døren så vidt åpnet.
Gled deg!
Cheesecake
Forvarm ovnen til 160° C.
Bunnen
400 g knuste Sweetmeal- eller Digestive kjeks
100 g meierismør, smeltet (dvs. nok til at blandingen holder sammen).
- Bland sammen kjeks og smør, og trykk blandingen ned i bunnen av en springform. Behold litt av blandingen til å drysse over den ferdige kaken.
- Stek bunnen i ovnen i ca. 15 minutter (til gyllen), og sett den til avkjøling.
Fyllet
800 g Philadelphia-ost (4 pakker)
2,5 dl sukker
1 1/2 ss hvetemel
1/2 ts salt
revet skall av en lime
presset saft av en lime
frøene fra 1 vaniljestang
3 egg, romtemperert, pisket lett sammen
- Skjær osten i store biter og ha den i bollen til en elektrisk mikser.
- Miks godt til osten har en glatt, kremaktig konsistens.
- Tilsett sukker, litt etter litt, til det er godt blandet i osten.
- Ha i mel, salt, lime skall og limesaft, og miks videre i 30 sekunder.
- Tilsett vaniljefrø og egg, og miks til alt er godt blandet.
- Hell blandingen forsiktig oppå den avkjølte kjeksbunnen.
- Stek kaken i ovnen i ca 50-60 minutter. Kaken er ferdig når fyllet er passe fast, men fremdels skjelver bittelitt i midten (kaken må ikke stekes for lenge).
- Ta kaken ut av ovnen og sett den på kjøkkenbenken.
Topp lag
malt kanel
5 dl rømme
1/4 ts salt
frøene fra 1/2 vaniljestang
2 ss sukker
- Dryss et tynt lag malt kanel over toppen av ostelaget.
- Bland sammen rømme, salt, vaniljefrø og sukker i en bolle.
- Helle rømmeblandingen over ostelaget (vær forsiktig slik at kanel ikke blandes i rømmelaget.
- Bak kaken i ovnen i ca. 10 minutter.
- La kaken kjøle ned i ovnen (skru av ovnen og åpnen døren) i en time.
- Topp kaken med resten av kjeksblandingen, og la den kjøle helt ned.
- Ha den avkjølte kaken i kjøleskapet i 6 timer, gjerne natten over.
Server ostekaken som den er, ev. med bær, bærsaus eller litt sjokoladeglasur. For meg er helt naken den aller beste!