Foto: Mette Randem
Cheesy: You wanna know what´s the best thing in my life? It´s the first word in the previous sentence.
Cheesy pickup line: “Know what´s on the menu? M-n-u.”
Cheesy (definition): Having nothing to do with cheese.
I have to admit I feel a bit cheesy claiming to know much about Asian food. I really like a lot of Asian food I have eaten, and I have even made some decent Asian (-inspired) dishes. But to be honest, I don´t know much at all about Asian food. Heck, I still eat med sushi with chopsticks and soy sauce.
Today I am serving a really good Asian (in this case Indonesian) dish called satay (more cheesy chopping motions – and sounds – in background). This satay is composed of marinated chicken skewers and a delicious spicy sauce made of peanut butter. As an extremely loyal, lifelong peanut butter lover, this wonderful ingredien may be the reason I love this dish so much, but I think pretty much anyone not having nut allergies will love it.
I have made this dish for many years and today I can´t for the life of me remember where the recipe came from. Whoever it was: thanks!
Kylling Satay
Sambal Kacang (indonesisk peanøttsaus)
1 ½ dl peanøttsmør (helst et jevnt peanøttsmør uten store peanøttbiter i)
2 ss soyasaus
1 ½ ss brunt sukker
1 ts hermetisert hakket rød chili (som f.eks. sambal oelek)
saft fra 1 lime
- litt varmt vann
havsalt
- Ha peanøttsmør, soyasaus, chili, brunt sukker og limesaft i en blender. Kjør blenderen i 30 sekunder.
- Hell forsiktig det varme vannet inn i peanøttsmørblandingen for å tynne den ut hvis ønskelig. Smak til med salt til slutt.
Og så
3 dl yoghurt naturell
3 ss solsikkeolje
3 hvitløkfedd
1 ts revet frisk ingefær
2 ts karripulver eller garam masala
1 ts gurkemeie
½ ts kajennepepper
- 1 kg beinfrie kyllingbryst, skåret i 2 cm brede strimler
havsalt og kvernet salt og pepper
- Legg 20 trespyd i vann i minst 30 minutter.
- Rens og knus hvitløk. Bland sammen yoghurt, olje, hvitløk, ingefær, karripulver eller garam masala, gurkemeie og kajennepepper i en bolle.
- Ha kyllingstrimlene i marinaden, dekk over med plastfolie, og ha bollen i kjøleskapet i minst én time, gjerne lenger.
- Træ kyllingstrimlene på trespydene og legg dem på et fat. Ha på litt salt og pepper.
- Legg et stykke aluminiumsfolie på den kalde sonen i grillen. Legg kyllingspydene på folien og ta ned lokket.
- Grill spydene med indirekte varme i 10 minutter. Flytt spydene over på direkte varme for å gi dem litt farge, og legg dem tilbake på aluminiumsfolien til de er ferdige.
- Server de ferdige spydene med peanøttsmørsausen.
And now, today´s cheesiest: You´re so sweet, you´re giving me a toothache.