(Cheesy chopping motions) SATAY!!!

Foto: Mette Randem

Cheesy: You wanna know what´s the best thing in my life? It´s the first word in the previous sentence.

Cheesy pickup line: “Know what´s on the menu? M-n-u.”

Cheesy (definition): Having nothing to do with cheese.

I have to admit I feel a bit cheesy claiming to know much about Asian food. I really like a lot of Asian food I have eaten, and I have even made some decent Asian (-inspired) dishes. But to be honest, I don´t know much at all about Asian food. Heck, I still eat med sushi with chopsticks and soy sauce.

Today I am serving a really good Asian (in this case Indonesian) dish called satay (more cheesy chopping motions – and sounds – in background). This satay is composed of marinated chicken skewers and a delicious spicy sauce made of peanut butter. As an extremely loyal, lifelong peanut butter lover, this wonderful ingredien may be the reason I love this dish so much, but I think pretty much anyone not having nut allergies will love it.

I have made this dish for many years and today I can´t for the life of me remember where the recipe came from. Whoever it was: thanks!

Kylling Satay

Sambal Kacang (indonesisk peanøttsaus)

1 ½ dl peanøttsmør (helst et jevnt peanøttsmør uten store peanøttbiter i)

2 ss soyasaus

1 ½ ss brunt sukker

1 ts hermetisert hakket rød chili (som f.eks. sambal oelek)

saft fra 1 lime

  1. litt varmt vann

havsalt

  1. Ha peanøttsmør, soyasaus, chili, brunt sukker og limesaft i en blender. Kjør blenderen i 30 sekunder.
  1. Hell forsiktig det varme vannet inn i peanøttsmørblandingen for å tynne den ut hvis ønskelig. Smak til med salt til slutt.

Og så

3 dl yoghurt naturell

3 ss solsikkeolje

3 hvitløkfedd

1 ts revet frisk ingefær

2 ts karripulver eller garam masala

1 ts gurkemeie

½ ts kajennepepper

  1. 1 kg beinfrie kyllingbryst, skåret i 2 cm brede strimler

havsalt og kvernet salt og pepper

  1. Legg 20 trespyd i vann i minst 30 minutter.
  1. Rens og knus hvitløk. Bland sammen yoghurt, olje, hvitløk, ingefær, karripulver eller garam masala, gurkemeie og kajennepepper i en bolle.
  1. Ha kyllingstrimlene i marinaden, dekk over med plastfolie, og ha bollen i kjøleskapet i minst én time, gjerne lenger.
  1. Træ kyllingstrimlene på trespydene og legg dem på et fat. Ha på litt salt og pepper.
  1. Legg et stykke aluminiumsfolie på den kalde sonen i grillen. Legg kyllingspydene på folien og ta ned lokket.
  1. Grill spydene med indirekte varme i 10 minutter. Flytt spydene over på direkte varme for å gi dem litt farge, og legg dem tilbake på aluminiumsfolien til de er ferdige.
  1. Server de ferdige spydene med peanøttsmørsausen.

And now, today´s cheesiest: You´re so sweet, you´re giving me a toothache.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *